ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΑΕ ΣΤΟ ΓΕΛ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ


Με πρωτοβουλία της Πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, η κα Ιμάν Αλζεϊούντι, Επιτετραμμένη και Επικεφαλής Οικονομικών, Πολιτικών Υποθέσεων και Τύπου της Πρεσβείας, βρέθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 στο Γενικό Λύκειο Βασιλικού του Δήμου Χαλκιδέων για να μιλήσει στους μαθητές για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της χώρας σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον, επ' ευκαιρία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP28 που φιλοξενεί η χώρα 30 Νοεμβρίου- 12 Δεκεμβρίου, 2023.


Την κα Αλζεϊούντι υποδέχθηκαν θερμά ο Διευθυντής του Σχολείου κος Κωνσταντίνος Γιακουμίδης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κος Δημήτρης Σέρρας, ο Σύλλογος Διδασκόντων αλλά και οι μαθητές του σχολείου.


Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Διευθυντής του Σχολείου ευχαρίστησε θερμά την κα Αλζεϊούντι για αυτή την πρωτοβουλία η οποία συμβαδίζει με τις δραστηριότητες του σχολείου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ο κος Γιακουμίδης απευθυνόμενος στα παιδιά, μίλησε για την ιστορία των ΗΑΕ από την ίδρυσή τους το 1971 και συνοπτικά αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας, επιστήμης και το περιβάλλον.


Από την πλευρά της η κα Αλζεϊούντι ευχαρίστησε το κο Γιακουμίδη για τη φιλοξενία στο χώρο του σχολείου και την ευκαιρία να μιλήσει στους νέους για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP28 που φιλοξενούν φέτος τα ΗΑΕ. Η κα Επιτετραμμένη αναφέρθηκε κατ?αρχήν στον εορτασμό της «Ημέρας της Σημαίας» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 3 Νοεμβρίου που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2013 για να τιμήσει τους Ιδρυτές του Έθνους, ως υπενθύμιση της αφοσίωσής τους στην οικοδόμηση ενός ενωμένου και ευημερούντος κράτους. Όπως εξήγησε, το σχέδιο της σημαίας διαθέτει τέσσερα χρώματα και το καθένα συμβολίζει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το θάρρος, το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, το λευκό συμβολίζει την ειλικρίνεια και το μαύρο συμβολίζει τη δύναμη του μυαλού.


Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της ομιλία της, η κα Αλζεϊούντι συζήτησε με τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή, τις καταστροφικές ξηρασίες και πλημμύρες σε όλο τον κόσμο που γίνονται ολοένα πιο συχνές και πιο έντονες και επηρεάζουν την καθημερινότητά όλων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Επιτετραμμένη μίλησε στους νέους για την παγκόσμια διάσκεψη  COP28 UAE και εξήγησε πως πρόκειται να είναι η πιο σημαντική εκδήλωση που έχουν φιλοξενήσει ποτέ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 αρχηγών κρατών, ανώτερων κυβερνητικών ηγετών και χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.  Το COP28 ΗΑΕ στοχεύει να μεταμορφώσει και να επιταχύνει επειγόντως τη δράση για το κλίμα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κόσμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1,5oC.


Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κος Δημήτρης Σέρρας ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του την κα Αλζεϊούντι και διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Έλενας Βάκα. Ο κος Σέρρας αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου για το κλίμα και τη δημιουργία προτύπου οικογενειακού περιβαλλοντικού πάρκου βιοκλιματικού σχεδιασμού στη Χαλκίδα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Σχολείου για τις δράσεις που προωθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Βασιλικού με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών του σχολείου.