ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΩΝ

Εφημερία Εκπαιδευτικών - Επιτήρηση μαθητών(απόσπασμα από Φ.3/991/Γ1/776/28-9-2000)

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και επισημάνσεις που διατυπώνονται για τα παραπάνω θέματα σας κάνουμε γνωστό ότι η εφημερία των εκπαιδευτικών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας των σχολείων και ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/98, ο έλεγχος για σχολαστική εφαρμογή των οποίων αποτελεί καθημερινή υποχρέωση του διευθυντή του σχολείου. Επισημαίνουμε ότι κατά τη σύνταξη των κανόνων εφημερίας ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να συμβουλευτεί ενδεικτικό πίνακα που περιλαμβάνεται σε προγενέστερη απόφαση και ίσχυε πριν από την έκδοση του Π.Δ. 201/98, ο οποίος (πίνακας) έχει ως εξής:

Ενδεικτικός πίνακας κανόνων εφημερίας

Οι εφημερεύοντες:
 
-Προσέρχονται στο σχολείο 15 πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν  μετά τη λήξη, αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.
 
-Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής, συμβουλεύοντας αρχικά τους μαθητές, παρατηρώντας τους στη συνέχεια και επιπλήττοντάς τους τέλος αν είναι αναγκαίο.
 
-Φροντίζουν για τη σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.
 
-Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των διαλειμμάτων (κουδούνι).
 
-Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες και το κλείδωμά τους  κατά τα διαλείμματα και κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
 
-Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ τους (οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί) τους χώρους, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών. Υπενθυμίζουν στους μαθητές ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέδων ή οινοπνευματωδών ποτών.
 
-Ελέγχουν τον αύλειο χώρο, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους, ζητώντας τους διακριτικά να αποχωρήσουν. Σε περίπτωση ανυπακοής το αναφέρουν στη Διεύθυνση του σχολείου.
 
-Δεν επιτρέπουν την έξοδο μαθητών από τον αύλειο χώρο αν δεν είναι εφοδιασμένοι με γραπτή άδεια από τους Υποδιευθυντές ή τον Διευθυντή του σχολείου.
 
-Κατά το τέλος του διδακτικού ωραρίου μεριμνούν για την αποκοπή των ημερήσιων δελτίων απουσιών και την τοποθέτησή τους στο κατάλληλο ντοσιέ